Tehnica de plantare a afinilor de cultura

Administrare turbă

 

Caracteristicile solului necesare pentru afin

Afinul de cultura

 se dezvolta cel mai bine in soluri acide cu PH-uri cuprinse intre 4,5-5,8.Pentru a obtine un PH mai scazut (mai acid) se va folosi sulf agricol si/sau turba, iar pentru a obtine un PH mai ridicat (mai alcalin) se va folosi amendament.


Pentru a mari procentajul de materie organica in sol se va ingloba rumegus si/sau 

turba, cantitatile necesare vor fi 

determinate in functie de rezultatele analizei solului ales pentru plantare.

Formare bilon

Prelevarea probelor de sol se va face in felul urmator: din parcela prevazuta pentru plantare, se va lua din 3 locuri diferite aproximativ 100 g sol, de la o adancime de 5-10 cm.

Pentru o analiza completa a solului va rugam sa va adresati biroului O.S.P.A.( aflat in general in cadrul O.C.P.I.)
Clientilor care doresc sa infiinteze plantatii le oferim gratuit testarea aciditatii solului.

Plantarea afinului pe bilon

Pentru suprafete mici afinul poate fi plantat la groapa, insa pentru plantatii mai mari este recomandata plantarea afinului pe biloane.

Biloanele pot fi formate in functie de caracteristicile solului si topografia terenului, la o inaltime cuprinsa intre 30-50 cm fata de cota naturala a terenului.

Bilon acoperit cu agrotextil și conductă de picurare

Terenul trebuie sa fie arat, discuit sau frezat. Scarificarea este recomandata in cazul in care terenul este plan si se dreneaza greu. Ulterior lucrarilor mentionate se vor trasa randurile la distante egale de 3 m, se va administra rumegus si/sau turba pe randuri dupa care se vor freza pentru omogenizarea lor in sol, iar apoi se vor forma biloanele.
Pe biloane va fi montata conducta de picurare.
Pentru a intretine mai usor biloanele curate fara buruieni, noi recomandam ca acestea sa fie acoperite cu agrotextil, folie de plastic sau aschii de lemn.

Distanta de plantare a afinilor pe bilon poate fi intre 0,5 m – 1 m.

Perioada optima de plantare a afinilor este toamna si primavara. In cazul in care plantatia este dotata cu un sistem de irigare se poate planta in orice perioada a anului, exceptand perioada cand solul este inghetat.

Distanța dintre plante

Irigarea
Incepand cu luna aprilie plantele trebuie irigate, mentinand o umezeala constanta fara insa ca apa sa balteasca. Irigarea in exces are ca rezultat putrezirea radacinilor.

Lucruri de evitat
Nu folositi rumegus de la fabrici de mobila deoarece poate avea in componenta adezivi si substante chimice.

Caracteristicile solului si plantarea pentru merisor (afinul rosu)

Merisorul are o ecologie asemanatoare cu cea a afinului, fiind ceva mai acidofil. Afinul rosu se dezvolta armonios pe terenuri nisipoase, bine drenate, cu Ph scazut, cuprins intre valorile 4,0 si 5,0 si cu un continut ridicat de materie organica. Plantarea merisorului se face la groapa, in locuri cu multa lumina si sursa de apa, acestea jucand un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea plantelor.

Afinul rosu

Biloane cu plante

poate fi plantat toamna sau primavara. Fertilizarea merisorului se face primavara, in functie de textura

solului si este destul de asemanatoare cu cea a afinului. Se fac fertilizari cu fosfor, mai ales in primul an de la plantare pentru a favoriza dezvoltarea radacinii, fertilizari cu azot in timpul sezonului de crestere. Plivitul este foarte important mai ales in primul an de viata, deoarece merisorul este destul de sensibil la buruieni. Irigarea joaca si ea un rol important, merisorul nu supravietuieste daca are radacinile complet uscate.